هر سیستم آسانسوری پس از نصب و بهره برداری، نیازمند سرویس و نگهداری دوره ای است. زیرا این سیستم ها از تجهیزات مکانیکی و الکتریکی زیادی تشکیل می شوند که کارکرد مداوم، باعث استهلاک و فرسودگی تدریجی آن ها می شود. در این شرایط سرویس و نگهداری آسانسور باعث جلوگیری از بروز فرسودگی و خرابی قطعات شده و عمر مفید دستگاه نیز حفظ می شود. به علاوه از بروز حوادث ناگواری که ممکن است به علت خرابی و فرسودگی قطعات پیش بیاید، جلوگیری می شود. سرویس و نگهداری آسانسور تابع قوانین و الزامات خاص خود است. در این صورت کارفرما و شرکت سرویس دهنده باید از این قوانین تبعیت کنند. در این مطلب به بررسی این قوانین و ضوابط پرداخته ایم.
سرویس و نگهداری آسانسور چیست؟
سرویس و نگهداری آسانسور به مجموعه فعالیت ها و اقداماتی گفته می شود که به منظور حفظ سلامت، کارکرد مفید و ایمنی دستگاه انجام می شود. این فعالیت ها شامل بازدید، کنترل عملکرد، انجام تنظیمات مختلف، بررسی سالم بودن، سرویس و نظافت، روغن کاری و همچنین تعمیر یا تعویض انواع قطعات یا تجهیزات آسانسور می شود. این قطعات و تجهیزات شامل دو دسته مکانیکی و الکتریکی می شوند که در هر بار باید بازدید و کنترل شوند. سرویس و نگهداری آسانسورها باید به شکل دوره ای و منظم انجام شود تا از عملکرد و ایمنی آن ها اطمینان حاصل شود.
انواع قوانین سرویس و نگهداری آسانسور
در ادامه به بررسی مهم ترین قوانین و مقررات مربوط به سرویس و نگهداری آسانسورها پرداخته ایم. تبعیت از این قوانین باعث می شود تا فرایند سرویس و نگهداری دستگاه به درستی و اصولی انجام شده و از بروز مشکلات مختلف جلوگیری شود.
قرداد سرویس و نگهداری
طبق مقررات مربوطه، کارفرما یعنی مدیر یا مالک ساختمان باید با یکی از شرکت های مجاز و عضو سندیکای آسانسور و پله برقی، قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور به مدت یک سال امضا کند. در این قرارداد باید شرایط کار و وظایف طرفین به دقت قید شود. به عنوان مثال، سرویس و نگهداری آسانسور باید به طور دوره ای و در هر ماه یک نوبت انجام شود. مدیران و مالکان ساختمان ها نباید با شرکت های متفرقه و بدون مجوز یا دفتر کار، قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور امضا کنند. همچنین شرکت ها نباید تعمیرات دستگاه را به شکل از خرابی تا خرابی یا رفع ایرادات و خرابی های موردی قبول کنند. در این صورت لازم است قرارداد یک ساله سرویس و نگهداری را امضا کنند.
ساعات کار سرویس کار
ساعات کار سرویسکاران به منظور انجام سرویس و تعمیرات آسانسور برای شیفت عادی یا ساعات اداری از 9 صبح تا 4 بعد از ظهر و در روزهای پنج شنبه از 9 تا 12 است. چنانچه نیاز به اعزام تعمیرکار به منظور تعمیر خرابی ها باشد از ساعت 4 بعد از ظهر تا 8 شب یا روزهای جمعه و تعطیل و همچنین رفع خرابی ها به شکل شبانه روزی، شامل تعرفه مصوب نبوده و هزینه آن افزایش می یابد. البته این افزایش قیمت با توافق کارفرما و شرکت صورت می گیرد.
هزینه سرویس و نگهداری
هر ساله سندیکای آسانسور و پله برقی نرخ نامه ای را تصویب می کند که به عنوان معیاری برای محاسبه هزینه های سرویس و نگهداری آسانسور در نظر گرفته می شود. این نرخ نامه برای آسانسورهایی است که حداقل پنج توقف دارند. سیستم هایی که کم تر از پنج توقف داشته باشند، همان هزینه نرخ پنج توقف برای آن ها محاسبه می شود. در خصوص نرخ نامه سرویس و نگهداری آسانسورها چند نکته وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم.
- برای انجام سرویس هایی که نیاز به هماهنگی قبلی تلفنی دارند، به قیمت هایی که در نرخ نامه درج شده است، 10 درصد اضافه می شود.
- این نرخ نامه برای آسانسورهایی تعیین شده که سرعت آن ها یک متر بر ثانیه است. آسانسورهایی که با سرعت 1.6 متر بر ثانیه حرکت می کنند، مشمول ده درصد افزایش در نرخ نامه هستند. افزایش قیمت برای سرویس دستگاه هایی که سرعت دو متر بر ثانیه و بیشتر دارند، با توافق طرفین محاسبه می شود.
- آسانسورهایی که دو درب ورودی و خروجی در مقابل هم یا در کنار یکدیگر داشته و همچنین سیستم هایی که طبقات بدون توقف دارند، مشمول نرخ نامه سرویس و نگهداری نمی شوند و افزایش قیمت آن ها با توافق طرفین صورت می گیرد.
- این نرخ نامه شامل سرویس و نگهداری آسانسورهایی نمی شود که در اطراف و حومه شهر مبدا قرار دارند. همچنین در صورتی که آسانسورها در شهرها و شهرستان های دور از شهر مبدا باشد، مشمول این نرخ نامه نمی شوند. در این صورت قیمت سرویس دستگاه ها با توافق طرفین افزایش می یابد. شهر مبدا همان شهری است که دفتر مرکزی یا شعبه شرکت آسانسوری در آن قرار دارد.
- میزان حقوق و دستمزد سرویسکار یا تکنسین مقیم برای سرویس، نگهداری و تعمیر دستگاه با این نرخ نامه محاسبه نمی شود.
- سرویس و نگهداری آسانسورهایی خاص همانند مدل های هیدرولیک، سرعت بالا، صنعتی و کارخانه ای، خودروبر، مسافربر با ظرفیت 11 نفر و بیشتر، آسانسورهای ویژه و غیره که در نرخ نامه درج نشده است، شامل افزایش قیمت شده و میزان آن با توافق طرفین صورت می گیرد.
- قیمت های مندرج در نرخ نامه برای تعداد یک آسانسور در ساختمان تعیین شده است. چنانچه بیش از یک دستگاه وجود داشته باشد، به میزان 10 درصد از مبالغ مندرج در نرخ نامه کاسته می شود.
نحوه پرداخت هزینه سرویس
کارفرما باید هزینه یا حق سرویس را برای سال اول قرارداد و کل 12 ماه، طی یک قسط، در ابتدای کار پرداخت کند. از سال دوم به بعد، هزینه سرویس برای هر سال، طی دو دوره شش ماهه محاسبه و پرداخت می شود.
هزینه قطعات تعویضی یا تعمیری
مبالغی که بابت تعمیر یا تعویض قطعات پرداخت می شود، شامل هزینه سرویس و نگهداری دستگاه نمی شود. این هزینه ها برعهده کارفرما بوده و مبالغ آن را باید به شکل جداگانه پرداخت کند. البته در مدتی که آسانسور تحت پوشش گارانتی شرکت باشد، تعویض یا تعمیر قطعات معیوب برعهده شرکت سازنده بوده و هزینه آن رایگان است.
ممنوع بودن دخالت افراد غیر مجاز
مطابق با مقررات مربوطه، در مدت قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور، دخالت اشخاص غیر مجاز و متفرقه اعم از حقیقی یا حقوقی در فرایند سرویس و نگهداری، ممنوع است.
نگهداری سوابق سرویس آسانسور
کارفرما باید تمام سوابق مربوط به سرویس دستگاه از جمله بازدیدها و بازرسی ها، اقدامات تعمیر، نظافت و سرویس و تست عملکرد تجهیزات دستگاه را نزد خود نگهداری کند. تا بتواند سوابق نگهداری شده دستگاه را به منظور مطابقت با ضوابط مربوطه و اطمینان از کارکرد درست آن، به سرویسکار یا هر فرد مسئولی نشان دهد.
تامین روغن مصرفی
طبق مقررات، تامین روغن مورد نیاز برای سرویس و نگهداری دستگاه با کارفرماست. بنابراین مدیر یا مالک ساختمان باید روغن مورد نیاز را تهیه کرده و به سرویسکار آسانسور تحویل دهد.
استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت
در فرایند سرویس و نگهداری آسانسور در صورتی که قطعات یا تجهیزاتی نیاز به تعویض داشته باشند، باید با نمونه های باکیفیت و استاندارد تعویض شوند. استاندارد این قطعات و تجهیزات باید مورد تایید شرکت سازنده آسانسور باشد. همچنین این قطعات و تجهیزات باید از نظر مشخصات فنی مطابق با نوع آسانسور بوده و سازنده دستگاه آن ها را تایید کند.
داشتن گواهینامه سرویس آسانسور
سرویسکاران و تکنسین هایی که اقدام به سرویس و نگهداری دستگاه می کنند باید آموزش های لازم را گزرانده و گواهینامه مربوطه را داشته باشند. آموزش هایی که به این افراد داده می شود باید مستمر و به روز باشد.
بازدید و کنترل قطعات طبق چک لیست استاندارد
سرویسکار یا تکنسین باید در حین فرایند سرویس آسانسور، از چک لیست استاندارد به منظور بازدید و کنترل عملکرد قطعات یا تجهیزات استفاده کند. چک لیست استاندارد شامل تمام قطعات و تجهیزاتی است که باید در فرایند سرویس دستگاه بازدید شده و عملکرد آن ها مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.
مطابقت با استانداردها
انجام تمامی فعالیت های سرویس و نگهداری آسانسور باید مطابق با استانداردها و مقررات مربوطه باشد تا کارایی و ایمنی دستگاه پس از آن حفظ شود.
نتیجه گیری:
در این مطلب سعی کردیم مهم ترین قوانین سرویس و نگهداری آسانسورها را مورد بررسی قرار دهیم. با تبعیت از این قوانین، آسانسور به درستی و به طور اصولی سرویس می شود که نتیجه آن حفظ عملکرد مطلوب و ایمنی دستگاه است. در این خصوص شرکت هیرو آسانسور از جمله شرکت های باسابقه و پیشرو در صنعت آسانسور است که در کنار تولیدات مختلف، خدمات سرویس و نگداری آسانسورها را نیز در تهران و برخی از شهرهای دیگر به مشتریان ارائه می کند. این شرکت تلاش زیادی می کند تا فرایند سرویس و نگهداری آسانسورها تابع قوانین و استانداردهای مربوطه باشد. تا این سیستم ها بتوانند به درستی و با ایمنی لازم به جابجایی کاربران در میان طبقات ساختمان ها بپردازند.