آشنایی با قوانین آسانسور در آپارتمان ها

آشنایی با قوانین آسانسور در آپارتمان ها

آسانسورها وسایلی ضروری در ساختمان های بلند و برج ها به شمار می روند که زندگی و کار افراد در این ساختمان ها به آن ها وابسته است. هر کدام از ساکنان آپارتمان ها حق استفاده از آسانسور را دارند. اما در این میان ممکن است در رابطه با نصب آسانسور، سرویس و نگهداری آن، حق شارژ، نحوه استفاده و غیره اختلافات و مشکلاتی میان ساکنان ساختمان ایجاد شود. به منظور حل و فصل این اختلافات و مشکلات، قوانین مربوط به آسانسورها وضع شده است تا افراد ضمن استفاده آسان، از مسئولیت های خود در رابطه با این تجهیزات آگاه باشند. ما در این مطلب به بررسی قوانین آسانسور در آپارتمان ها پرداخته ایم.

قانون نصب آسانسور

طبق قانون، نصب آسانسور در ساختمان هایی با چهار طبقه و بالاتر الزامی است. در آپارتمان هایی که در حال احداث هستند، برای نصب آسانسور محل مشخصی را از قبل در نقشه پیش بینی کرده و در آن جا تجهیزات آسانسور را نصب می کنند. اما در ساختمان های قدیمی و فاقد آسانسور، نصب این تجهیزات با مشورت ساکنان و رضایتمندی آنان انجام می شود. در این گونه آپارتمان ها به منظور نصب آسانسور، باید محلی را انتخاب کرد که از نظر ایمنی مناسب بوده و افراد بتوانند دسترسی آسانی به دستگاه داشته باشند. در خصوص هزینه های نصب آسانسور نیز باید گفته شود که مالک یا مدیر ساختمان می تواند این هزینه ها را به شکل توافقی از آنان دریافت کند. البته باید رضایت آن ها را نیز جلب کند. اما در شرایطی که بین ساکنان در خصوص هزینه ها اختلاف پیش بیاید، طبق قانون تمامی ساکنان موظف به پرداخت هزینه نصب آسانسور هستند. معمولا طبق عرف زیر هزینه نصب آسانسور بین ساکنان تقسیم می شود:

  • سهم مالکان دوم دو برابر پرداختی مالکان طبقه اول است.
  • سهم مالکان طبقه سوم، دو برابر پرداختی مالکان طبقه دوم است.
  • سهم مالکان طبقه چهارم، دو برابر پرداختی مالکان طبقه سوم است.

به همین ترتیب برای طبقات بالاتر نیز هزینه نصب آسانسور با این روش محاسبه می شود.

قانون هزینه شارژ آسانسور

هزینه شارژ آسانسور یکی دیگر از مسائلی است که باعث بروز اختلاف بین ساکنان ساختمان ها می شود. به طور کلی با دو روش زیر شارژ ماهیانه آسانسور تعیین می شود:

  • روش قانونی: طبق این روش، پرداخت شارژ ماهیانه آسانسور برای تمامی واحدها و طبقات ساختمان الزامی است و همه مالکان واحدها موظف به پرداخت آن هستند.
  • روش قراردادی: در این روش توافقی بین ساکنان ساختمان صورت می گیرد که طبق آن، واحدهای طبقات همکف و اول که به علت عدم استفاده یا استفاده خیلی کم از آسانسور، شارژ ماهیانه کم تری را پرداخت کنند.

در خصوص هزینه شارژ آسانسور باید گفته شود که طبق قانون، پرداخت این هزینه برای واحدهای خالی و واحدهایی که ساکنان به هر علتی در آن حضور ندارند نیز الزامی است. حتی در صورت عدم استفاده از آسانسور نیز موظف به پرداخت این هزینه هستند.

قانون حمل بار با آسانسور

برای حمل بار در ساختمان باید از آسانسور باربر استفاده شود. از این رو استفاده از آسانسور مسافربر به منظور حمل اسباب و اثاثیه و هر نوع بار در آپارتمان های مسکونی که تنها این نوع سیستم آسانسور در آن ها وجود دارد، ممنوع است. زیرا حمل بار با آسانسورهای مسافربر باعث ایجاد آسیب های جدی در این دستگاه ها می شود. زیرا حمل بار با این آسانسورها به دلیل وزن زیاد به قطعات مکانیکی آن فشار زیادی وارد می کند. البته افرادی که بخواهند با آسانسورهای مسافربر، بار یا وسایل را حمل کنند، باید موافقت هیئت مدیره ساختمان را جلب کنند. افرادی که از این قانون تخلف کرده و به شکل خودسرانه اقدام به حمل بار با آسانسور مسافربر کنند، معمولا توسط مدیر یا مالک ساختمان مورد جریمه نقدی قرار می گیرند.

قانون سرویس و نگهداری آسانسور

طبق قوانین آپارتمان ها، آسانسورها باید به شکل دوره ای سرویس و نگهداری شوند. در این خصوص مالکان یا مدیران ساختمان ها موظف به اجرای سرویس و نگهداری آسانسور به شکل دوره ای هستند. در شروع انجام فرایند سرویس و نگهداری، باید مدیر یا مالک ساختمان، آسانسور را از سرویس خارج کند. همچنین باید روی درب های آسانسور در طبقات مختلف، اعلامیه خارج از سرویس آن را نصب کند تا ساکنان از این موضوع مطلع شوند. هزینه های مربوط به سرویس و نگهداری آسانسور باید به همراه شارژ ماهیانه از مالکان یا ساکنان واحدهای آپارتمان دریافت شود. البته چنانچه آسانسور نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشد، هزینه های آن را باید مالکان واحدها پرداخت کنند و مستاجران وظیفه ای در این خصوص ندارند.

در این خصوص، شرکت هیرو آسانسور یکی از شرکت های تخصصی و فعال محسوب می شود که در کنار تولید انواع سیستم های آسانسور، انواع خدمات از جمله سرویس و نگهداری آسانسورها را نیز به مشتریان ارائه می کند. این شرکت با انعقاد قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور، این خدمات را توسط سرویسکاران حرفه ای و متخصص در کیفیت بالا ارائه می کند.

پرداخت هزینه های آسانسور چه زمانی برعهده مالک است و چه زمانی برعهده مستاجر؟

هزینه های آسانسور شامل دو نوع می شود. نوع اول هزینه های سرویس و نگهداری دستگاه و سایر هزینه های جاری مثل مصرف برق است که به آن هزینه های جزئی آسانسور گفته می شود. این هزینه ها به شکل ماهیانه در قالب شارژ ساختمان از تمام واحدها دریافت می شود. فرقی نمی کند که ساکنان واحدها مالک آن ها بوده یا مستاجر باشند. اما نوع دوم، هزینه هایی است که در زمان خرابی آسانسور و نیاز به تعمیرات اساسی آن باید پرداخت شود که به آن هزینه های کلی آسانسور گفته می شود.  پرداخت این نوع هزینه ها برعهده مالکان واحدها است و مستاجران وظیفه ای در این خصوص ندارند.

خسارت به آسانسور

چنانچه هر فردی به آسانسور آسیب و خسارتی وارد کند، آن واحدی که شخص مربوط به آن بوده، موظف است تا طبق قانون و تصمیمات مسئولین ساختمان، خسارت ایجاد شده را پرداخت کند. ممکن است فرد مقصر در آن واحد زندگی یا کار می کرده یا برای کاری به آن جا مراجعه کرده است. برای مثال چنانچه یک تعمیرکار یا پیک موتوری برای مراجعه به یک واحد، در حین استفاده از آسانسور به آن خسارت زده باشد، واحد مربوطه موظف به جبران خسارت به بار آمده است.

بیمه آسانسور

به دلیل حوادثی که ممکن است در آسانسورها رخ دهد و افرادی دچار آسیب، نقص عضو یا حتی فوت شوند، بیمه کردن دستگاه می تواند باعث جبران خسارات ایجاد شده به افراد شود. در این شرایط شرکت بیمه کننده آسانسور خسارات ایجاد شده به افراد را طبق تعهدات و پس از بررسی های کارشناسی پرداخت می کند. طبق قانون اجباری به بیمه کردن آسانسور توسط مسئولین ساختمان وجود ندارد. اما اگر آسانسور بیمه نباشد، جبران خساراتی که به افراد در اثر حوادث دستگاه رخ می دهد، بر عهده مالک یا مدیر ساختمان است. بیمه کردن آسانسور از جمله وظایفی است که مدیر یا مالک ساختمان باید آن را انجام دهد. پوشش های بیمه آسانسور در اثر حوادث دستگاه شامل جبران خسارات فوت، نقص عضو، هزینه های پزشکی و درمان و خسارات مالی وارد شده به آسانسورهای باری است.

نصب آسانسور در واحدهای اختصاصی

در برخی از آپارتمان ها واحد یا واحدهای اختصاصی وجود دارد. در این حالت ممکن است مالکان این گونه واحدها قصد داشته باشند تا واحد خود را به آسانسور مجهز کنند. در این شرایط نیازی نیست تا رضایت سایر واحدهای ساختمان جلب شود. همچنین باید هزینه های این کار را مالکان متقاضی پرداخت کنند. البته باید رضایت دیگر واحدها را هنگامی جلب کرد که نصب آسانسور در واحد اختصاصی، باعث مزاحمت و دردسر برای آن ها می شود.

کلام آخر

در این مطلب به منظور آشنایی بیشتر، به بررسی قوانین آسانسور در آپارتمان ها پرداختیم. آگاهی از این قوانین و رعایت آن ها باعث می شود تا ساکنان ساختمان ها در حین استفاده از آسانسور کم تر دچار اختلاف و مشکل با یکدیگر شوند. همچنین اگر هر کدام از ساکنان آپارتمان ها این قوانین را رعایت کنند، اعتراض سایر ساکنان را به دنبال نخواهد داشت و همگی بدون مشکل از آسانسور استفاده خواهند کرد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.