همه افراد وقتی می خواهند از آسانسور استفاده کنند این تصور را دارند که سوار بر کابین شده و پس از دقایقی به طبقه مورد نظر می رسند. اما کم تر کاربری این تصور را دارد که ممکن است در موقع جابجایی با آسانسور، کابین گیر کرده و حرکت نکند. گیر گردن کابین در طبقات و حرکت نکردن آن یکی از مشکلاتی بوده که در هر سیستم آسانسور ممکن است رخ بدهد. این مشکل زمانی باعث نگرانی بیشتر می شود که کابین با وجود کاربران داخل آن در بین طبقات گیر کرده و حرکت نکند. گیر کردن آسانسور از عللی ناشی می شود که لازم است مدیران ساختمان ها با این علل آشنا شوند. در این صورت می توانند از وقوع این مشکل تا حدود زیادی جلوگیری کنند. در این مطلب مهم ترین علل گیر کردن آسانسور و اقداماتی که افراد محبوس در کابین باید انجام دهند را مورد بررسی قرار داده ایم.
مهم ترین علل گیر کردن آسانسور
- قطع شدن ناگهانی برق
اولین علت گیر کردن آسانسور در یک طبقه یا بین طبقات ساختمان، قطعی ناگهانی برق است. البته قطعی برق در صورتی می تواند باعث این مشکل شود که آسانسور از باتری پشتیبان یا سیستم برق اضطراری برخوردار نباشد. وقتی برق قطع می شود، ترمزهای الکترومغناطیسی وارد عمل شده و کابین را در بین طبقات متوقف می کنند.
- بار اضافی در کابین و سنگین شدن آن
کابین هر آسانسوری ظرفیت مجازی دارد که در کنار درب آن حک می شود. اگر بار اضافی در کابین قرار بگیرد و سنگین شود، یکی از عللی است که باعث گیر کردن آن در طبقات می شود. زیرا کابین ها مجهز به دستگاه اندازه گیری وزن هستند. این دستگاه در صورت فراتر رفتن وزن کابین از ظرفیت مجاز، اجازه حرکت به آن را نمی دهد. به همین دلیل وقتی مشاهده کردید که کابین در اثر بار اضافی حرکت نمی کند، باید برخی از افراد از آن خارج شده یا بار اضافی را تخلیه کرد.
- خرابی موتور
چنانچه موتور آسانسور به هر علتی دچار خرابی شده و از کار بیفتد، در همان هنگام نیز کابین از حرکت باز می ایستد. این توقف کابین می تواند در هر کدام از طبقات یا بین آن ها باشد. خرابی های موتور نیز می تواند ناشی از عللی از جمله فرسودگی و عمر زیاد آن، شکستگی قطعات چرخنده و مکانیکی یا سوختن کامل آن باشد. به این منظور همواره لازم است در سرویس و نگهداری موتور دقت بیشتری شود تا خرابی آن به هنگام استفاده از آسانسور به حداقل ممکن برسد.
- افزایش دمای آسانسور
اگر دمای موتور بالا برود، یکی از عللی است که باعث توقف آسانسور می شود. نیم سوز شدن موتور و یا فشار بیش از حد به آن از جمله علل داغ شدن موتور هستند که در نتیجه آن، آسانسور در طبقات متوقف شده و قادر به حرکت نخواهد بود.
- خرابی قطعات آسانسور
آسانسورها از قطعات و تجهیزات بسیاری تشکیل می شوند. هر کدام از این قطعات ممکن است در اثر علل مختلفی دچار خرابی و آسیب شوند. با خرابی و از کار افتادن این قطعات، کابین آسانسور قادر به حرکت نبوده و در طبقات مختلف متوقف می شود و باعث خرابی آسانسور می شود.
- خرابی تابلو فرمان
از دیگر علل گیر کردن آسانسور در طبقات، خرابی تابلو فرمان است. تابلو فرمان به عنوان سیستم الکترونیکی مرکزی، وظیفه کنترل آسانسور را برعهده دارد. در صورتی که این دستگاه به هر علتی خراب شود آسانسور قادر به حرکت نخواهد بود.
- خرابی و وجود اختلال در سیستم برقی آسانسور
آسانسور دستگاهی است که با انرژی برق کار می کند. فرمان های حرکتی آسانسور هم که از تابلو فرمان صادر می شود به وسیله سیم ها به کابین یا سایر بخش منتقل می شود. از این رو کابل های انتقال انرژی الکتریکی و سیم های ارسال سیگنال ها باید سالم و بدون عیب باشند. در صورت خرابی، پوسیدگی و پاره شدن هر کدام از کابل ها انرژی برق و فرمان های حرکتی به بخش های مختلف منتقل نمی شوند که پیامد آن گیر کردن کابین و حرکت نکردن آن است.
- آلودگی و افت کیفیت روغن موتور
روغن موتور در اثر استفاده مداوم دچار افت کیفیت می شود. همچنین امکان آلودگی آن با مواد مختلف وجود دارد. در این حالت موتور به شکل مناسب روانکاری نشده و اصطکاک بین قطعات آن باعث گیر کردن آن می شود. وقتی موتور گیر کند، کابین نیز قادر به حرکت نخواهد بود. به این منظور باید روغن موتور به موقع تعویض شود تا دچار آلودگی و افت کیفیت نشود. در غیر این صورت امکان گیر کردن موتور و به دنبال آن متوقف شدن کابین آسانسور وجود دارد.
- اشتباهات انسانی
گاهی اوقات برخی از افراد به شکل عمدی یا تصادفی خطاها یا کارهای اشتباهی در آسانسور انجام می دهند که باعث گیر کردن کابین در طبقات می شود. اشتباهاتی همانند شکستن شاسی ها یا دکمه ها، قطع کردن برق، ریختن مایعات روی صفحه کنترل و غیره باعث اختلال در عملکرد آسانسور شده و گیر کردن کابین را به دنبال دارد.
- عدم سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور
عدم سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور از عللی است که باعث گیر کردن کابین و ماندن آن در طبقات ساختمان می شود. زیرا قطعات مختلف آسانسور در اثر استفاده مداوم نیاز به سرویس، نظافت و رفع خرابی های احتمالی دارند. بی توجهی به سرویس دوره ای باعث می شود تا این قطعات مورد بازدید و کنترل قرار نگرفته و خرابی های احتمالی آن ها مورد تعمیر قرار نگیرد. همچنین خرابی های آن ها ممکن است به سایر قطعات سرایت کرده و تبدیل به خرابی های بزرگ تری شوند. بنابراین پیامد عدم سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور، گیر کردن کابین و ایجاد مشکلات بعدی است.
- خرابی درب ها
آسانسورها یک درب کابین و یک درب طبقات دارند. زمانی که کابین به راه می افتد، درب طبقات به شکل اتوماتیک قفل می شوند و در زمان رسیدن کابین مجددا از قفل خارج می شوند. چنانچه هر کدام از این دو درب دچار خرابی و مشکل شود، کابین شروع به حرکت نمی کند. البته بسته نشدن کامل هر کدام از این درب ها نیز باعث حرکت نکردن و گیر کردن کابین می شود.
در هنگام گیر کردن آسانسور باید چه کارهایی انجام دهیم؟
هر چند گیر کردن آسانسور در میان طبقات پدیده ای است که با احتمال کمی رخ می دهد. اما ضروری است افرادی که در اثر گیر کردن آسانسور در داخل کابین محبوس می شوند اقدامات لازم را انجام دهند. در ادامه به این اقدامات اشاره کرده ایم:
- آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید
چنانچه به هر علتی آسانسور در میان طبقات گیر کرده و متوقف شود، در وهله نخست آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید. همچنین افراد دیگری که در کابین هستند را آرام کنید. برای کاهش استرس با همراهان صحبت کرده و سعی کنید از این طریق ترس و دلهره خود و آن ها را کاهش دهید.
- کلید هشدار را فشار دهید
بعد از حفظ آرامش اقدام بعدی که باید در این هنگام انجام دهید، فشردن کلید هشدار است. در بیشتر آسانسورها این دکمه به یک زنگ اتصال دارد. در صورت فشردن این دکمه، زنگ به صدا درآمده و به افراد بیرون از آسانسور هشدار می دهد که کابین گیر کرده است و افراد داخل آن نیاز به کمک دارند.
- در صورت امکان محیط کابین را روشن کنید
برخی از مواقع همزمان با گیر کردن آسانسور ممکن است چراغ های داخل آن نیز خاموش شوند. در این صورت با کمک وسایلی همانند چراغ قوه موبایل یا چراغ جا کلیدی محیط کابین را روشن کنید تا بتوانید اطراف خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید.
- سعی کنید به هر نحوی به دیگران خبر دهید
اگر با زدن کلید هشدار، خبری از کمک دیگران نشد، در این شرایط نیز با حفظ خونسردی سعی کنید به نحوی دیگران را از این موضوع باخبر کنید. در این خصوص برخی از کارها را می توانید انجام دهید. مثلا با گوشی خود به شماره تلفن های موجود روی پلاک مشخصات کابین یا افراد دیگر زنگ بزنید و آن ها را از گرفتاری خود باخبر کنید. یا نهایتا با آتش نشانی تماس گرفته و حادثه اتفاق افتاده را به آن ها خبر دهید. اگر گوشی شما آنتن نمی داد یا موفق به گرفتن تماس نشدید، با کفش ها یا سایر اشیا به درب آسانسور بکوبید. یا این که فریاد بزنید تا کسی از افراد خارج از آسانسور صدای شما را بشنود.
- سعی نکنید به هر طریقی خود را از کابین خارج کنید
وقتی در آسانسور محبوس شدید سعی نکنید خود را از راه دریچه فوقانی کابین به بیرون بکشید. زیرا در صورت خارج شدن از دریچه فوقانی امکان برق گرفتگی و از دست دادن جانتان وجود دارد. همچنین هیچ گاه با فشار دادن سعی نکنید درب آسانسور را باز کنید. زیرا این کار می تواند درب را خراب کرده و عملیات نجات شما از کابین را با مشکل روبرو سازد.
- صبور باشید
در صورتی که با انجام کارهای بالا نتوانستید از گیر افتادن در آسانسور خلاص شوید، همزمان با حفظ خونسردی و آرامش، برای دقایقی صبر کنید. زیرا آسانسور در ساختمان ها دائما توسط کاربران مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت گیر کردن، آن ها متوجه این موضوع می شوند. در این شرایط برای کمک به شما به دیگران خبر می دهند. پس در آن لحظات به جای ترس و دلهره زیاد، صبور باشید تا بالاخره از گیر افتادن در آسانسور نجات پیدا کنید.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم علل مختلفی که باعث گیر کردن آسانسور و ماندن آن در طبقات مختلف می شود را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین به اقداماتی اشاره کردیم که لازم است افراد به هنگام گیر افتادن در آسانسور انجام دهند. البته چنانچه به هر علتی آسانسور در ساختمان شما گیر کند و قادر به رفع این مشکل نبودید، می توانید با شرکت هیرو آسانسور تماس بگیرید. تکنسین های ما آمادگی دارند تا پس از تماس شما خود را به محل آسانسور رسانده و اقدامات لازم به منظور رفع گیر کابین و نجات کاربران محبوس در آن را انجام دهند.