دلایل لرزش کابین آسانسور چیست؟

دلایل لرزش کابین آسانسور چیست؟

در برخی از مواقع کابین آسانسور به هنگام جابجایی در طول طبقات ساختمان دچار لرزش می شود. لرزش کابین می‌ تواند تأثیر منفی بر راحتی مسافران و عملکرد کلی سیستم آسانسور داشته باشد. این پدیده به دلایل مختلفی رخ می دهد که آگاهی از این دلایل امکان اتخاذ تدابیر پیشگیرانه بهتر و انجام سرویس و نگهداری مؤثرتر را فراهم می کند. همچنین در این صورت راحتی کاربران افزایش یافته و عمر تجهیزات در سیستم ‌های آسانسور طولانی تر می شود. در ادامه به بررسی دلایل لرزش کابین آسانسور پرداخته ایم.

دلایل لرزش کابین آسانسور

  • خرابی ها و ایرادات مکانیکی

خرابی ها و ایرادات مکانیکی تقریباً علت 80 درصد از لرزش ‌های کابین آسانسور هستند. این خرابی ها و مشکلات مکانیکی می ‌توانند در اثر عللی از جمله عدم هم‌ راستایی ریل ‌های راهنما، ساییدگی و شکستگی قطعات متحرک و شیوه‌ های سرویس و نگهداری نادرست و ناکافی رخ دهند. همچنین با گذشت زمان، اجزاء و قطعات مکانیکی ممکن است دچار فرسودگی شوند که این مساله منجر به لرزش کابین در حین کار می ‌شود. بازدید‌های منظم و تعویض به موقع قطعات فرسوده برای کاهش لرزش کابین و مشکلات پس از آن ضرورت دارد.

  • عدم هم‌ راستایی ریل ‌های راهنما

هم‌ راستایی ریل ‌های راهنما برای عملکرد روان آسانسور اهمیت زیادی دارد. اگر ریل‌ ها به درستی نصب نشده یا به مرور زمان به دلیل اصطکاک یا عوامل خارجی دچار عدم هم‌ راستایی شوند، این مساله می ‌تواند لرزش کابین آسانسور را ایجاد کند. عدم هم‌ راستایی منجر به تماس نامنظم بین کابین و ریل ‌ها شده که در نتیجه باعث افزایش اصطکاک و ناپایداری کابین در حین حرکت می شود.

  • ساییدگی کفشک های راهنما

کفشک ‌های راهنما ثبات کابین را به هنگام حرکت روی ریل های راهنما فراهم می کنند. اگر این کفشک ‌ها فرسوده یا به درستی تنظیم نشده باشند، می‌ توانند منجر به توزیع نامنظم بار روی کابین شوند. توزیع نامنظم بار باعث لرزش کابین، به ویژه در موقع حمل بارهای سنگین می ‌شود؛ زیرا کابین در حین حرکت تلاش می کند تا تعادل خود را حفظ کند که در این شرایط دچار لرزش می شود.

  • شل بودن اجزاء آسانسور

پیچ ‌ها، مهره ‌ها و براکت ‌های شل می‌ توانند لرزش ‌ها را در کابین آسانسور ایجاد و تشدید کنند. اگر هر قطعه ای از مجموعه آسانسور به طور ایمن محکم نشده باشد، ممکن است باعث ایجاد صداهای لرزشی یا تکان خوردن کابین در حین کار شود. بخشی از سرویس و نگهداری منظم آسانسور باید شامل محکم کردن تمام اجزاء و قطعات دستگاه باشد تا سواری آرام و ایمنی فراهم شود.

  • وجود ایراد در قاب وزنه تعادل

وزنه تعادل برای متعادل کردن وزن کابین آسانسور ساخته و نصب می شود. این وزنه حرکت روان کابین آسانسور را نیز فراهم می‌ کند. وجود نقص در قاب وزنه تعادل می ‌تواند منجر به لرزش کابین آسانسور شود که عمدتاً ناشی از عدم هم ‌راستایی یا تغییر شکل آن است. اگر قاب وزنه تعادل تاب خورده یا به ‌طور نادرست نصب شده باشد، ممکن است نتواند وزنه را به‌ طور یکنواخت پشتیبانی کند که در این صورت باعث جابجایی آن در حین کار می شود. این عدم هم‌ راستایی منجر به تنش غیر یکنواخت روی سیم بکسل ها شده که در نتیجه لرزش ‌های دوره ‌ای را به هنگام حرکت کابین آسانسور ایجاد می‌ کند. علاوه بر این، اگر زنجیرهای جبران کشیده شده یا به طور نادرست نصب شوند، می ‌توانند با سایر اجزاء تماس پیدا کرده و لرزش کابین را تشدید کنند.

  • اختلال در جریان هوا

حرکت آسانسورها با سرعت بالا، ممکن است به میزان زیادی در جریان هوای داخل چاه اختلال ایجاد کند. این اختلال در جریان هوا منجر به تغییرات فشار هوا شده که می ‌تواند بر ثبات کابین آسانسور تأثیر بگذارد. هر چه آسانسور سریع ‌تر حرکت کند، این تاثیرات بیشتر آشکار می شوند. در این شرایط ممکن است کابین دچار لرزش های جانبی شده و سواری راحت آن تحت تاثیر قرار بگیرد.

  • خرابی ها و مشکلات الکتریکی

خرابی های اجزاء و قطعات الکتریکی علت حدود 10 درصد از لرزش ‌های کابین آسانسور هستند. مشکلات مربوط به تأمین برق یا مسائل مربوط به مبدل ‌های فرکانس می ‌تواند منجر به اختلالاتی در عملکرد موتور شوند که  این مسائل ممکن است به صورت لرزش کابین در هنگام کار ظاهر شود. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، باید قطعات و سیستم ها الکتریکی به صورت منظم بازدید و سرویس شوند.

  • نصب نادرست اجزاء و قطعات آسانسور

کیفیت نصب اجزاء و قطعات آسانسور نقش بسیار مهمی در عملکرد دستگاه دارد. شیوه ‌های نادرست نصب می ‌تواند باعث عدم هم ‌راستایی اجزاء آسانسور و بروز نقص در عملکرد آن ها شده که این شرایط به لرزش کابین در حین کار منجر می شود. به این منظور باید اطمینان ایجاد شود که نصب اجزاء و قطعات آسانسور مطابق با استانداردها و الزامات مربوطه انجام شده باشد. نصب درست اجزاء و قطعات آسانسور برای قابلیت اطمینان سیستم در بلندمدت اهمیت زیادی دارد.

  • فرسودگی اجزاء و قطعات آسانسور

به مرور زمان، اجزاء و قطعات آسانسورها به طور طبیعی فرسوده می شوند که ممکن است همانند سابق عملکرد مؤثری نداشته باشند. قطعات فرسوده ای همانند بلبرینگ ‌ها، سیم بکسل ها، فولی ها و غیره اگر به موقع سرویس یا تعویض نشوند، می ‌توانند منجر به افزایش سطح لرزش در کابین شوند.

  • تنش نامتوازن در سیم بکسل ها

سیم بکسل ها به هنگام حرکت باید تنش ثابتی برای عملکرد بهینه خود داشته باشند؛ هرگونه عدم تناسب در تنش سیم بکسل ها می‌ تواند منجر به حرکت نامنظم آن ها و ایجاد لرزش در کابین آسانسور شود. تنش نابرابر سیم بکسل ها نیروهای بیشتری تولید می کند که باعث نوسان این قطعات می شود. این نوسان می‌ تواند با عدم هم‌ راستایی چرخ ‌دنده ‌ها و ریل ‌های راهنما تشدید شده و باعث به هم خوردگی سیم بکسل ها شود؛ زیرا در این شرایط سیم بکسل ها به طور نابرابر روی شیارهای فرسوده حرکت می کنند.

علاوه بر این اگر یک سیم بکسل تنش بیشتری نسبت به دیگر سیم بکسل ها داشته باشد، ممکن است سریع تر فرسوده شده که این مساله منجر به عدم تعادل و لرزش بیشتر کابین در حین کار می شود. تغییرات دینامیکی بار آسانسور در طول شتاب و کاهش سرعت نیز به این پدیده کمک کرده و باعث لرزش کابین آسانسور می شود؛ زیرا سیم بکسل ها با سیستم فلکه های کششی ارتباط دارند. انجام بررسی ها و تنظیمات منظم برای ایجاد تنش متوازن در سیم بکسل ها باعث می شود تا آن ها به درستی کار کنند؛ در این صورت لرزش کابین در اثر این علت برطرف می شود.

  • خرابی ها و ایرادات مبدل های فرکانس

مبدل‌ های فرکانس (اینورترها) سرعت و گشتاور موتور را در آسانسورهای مدرن تنظیم می ‌کنند. خرابی و ایرادات در این دستگاه ها می ‌تواند به‌ میزان زیادی به ایجاد لرزش در کابین‌ های آسانسور منجر شود. این دستگاه ها به هنگام اختلال، خروجی توان نامنظم تولید می کنند که این مساله منجر به لرزش های ناگهانی کابین در حین شتاب گیری و کاهش سرعت می شود. علاوه بر این، مسائلی همانند سیم کشی ضعیف این دستگاه ها یا فرسودگی اجزای آن ها می توانند این لرزش ها را تشدید کرده و باعث عملکرد نامنظم موتور شوند. سرویس منظم و تعمیرات به موقع مبدل های فرکانس برای کاهش لرزش های کابین که در اثر این علت ایجاد می شوند و همچنین برای اطمینان از عملکرد روان آسانسورها مساله ای مهم و ضروری است.

  • عدم تعادل بار

کابین آسانسور باید به طور یکنواخت بارگیری شده تا عملکرد بهینه ای داشته باشد؛ بارگیری نامتعادل و غیر یکنواخت می‌ تواند منجر به لرزش ‌های قابل توجه کابین در حین جابجایی شود. اوپراتورهای آسانسورها باید مطمئن شوند که قبل از شروع به بالا یا پایین رفتن آسانسور، افراد و بار در داخل کابین به طور یکنواخت توزیع شده باشند.

  • عوامل محیطی

عوامل محیطی خارجی همانند تغییرات دما یا وقوع زمین لرزه می ‌توانند بر عملکرد آسانسور تأثیر گزاشته و باعث لرزش کابین شوند. آسانسورها باید با در نظر گرفتن این عوامل طراحی شوند تا اطمینان ایجاد شود که تحت شرایط مختلف به شکل ثابت و پایدار عمل می کنند.

  • بی توجهی به سرویس و نگهداری منظم

بی توجهی به سرویس و نگهداری منظم آسانسور منجر به بروز مشکلاتی شده که با گذشت زمان باعث ایجاد لرزش در کابین می ‌شوند. بازدیدهای معمول باید شامل بررسی تمام اجزای مکانیکی و الکتریکی آسانسور باشند تا مشکلات بالقوه قبل از تشدید و ایجاد خرابی های اساسی، شناسایی و برطرف شوند.

  • نواقص در طراحی آسانسور

برخی از آسانسورها ممکن است در مرحله طراحی و تولید دچار نواقصی باشند که آن ‌ها را تحت شرایط خاص مستعد لرزش کابین می کند. مهندسان و طراحان باید این عوامل را در مراحل طراحی و تولید آسانسورها مد نظر قرار داده تا از بروز علل احتمالی که باعث لرزش کابین می شوند، پیشگیری کنند.

 

کلام آخر

لرزش کابین آسانسور از علل مختلفی ناشی می شود که شناخت این علل به تکنسین ها و سرویسکاران آسانسورها کمک می کند تا سریع تر آن ها را شناسایی و برطرف کنند. با تشخیص این علل و رفع آن ها، لرزش های کابین نیز برطرف شده که در این صورت کیفیت جابجایی آسانسور و راحتی کاربران نیز بهبود می یابد. همچنین در این صورت عمر مفید اجزای آسانسور افزایش می یابد. در این زمینه شرکت هیرو آسانسور یکی از شرکت های معتبر آسانسوری محسوب می شود که تلاش می کند با ارائه خدمات سرویس و تعمیرات آسانسورها، انواع مشکلات این سیستم ها از جمله لرزش های کابین را برطرف کند. تکنسین ها و سرویسکاران این شرکت در رفع علل لرزش های کابین تخصص و تجربه لازم را داشته و می توانند با اقدامات سریع و مناسب، لرزش های کابین را برطرف کنند تا کاربران به هنگام استفاده از آسانسور آسوده خاطر باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.