گرفتار شدن در آسانسور می تواند تجربه ای استرس زا و ترسناک باشد؛ اما دانستن چگونگی واکنش به این وضعیت دشوار می تواند به حفظ ایمنی و آرامش خاطر افراد کمک کند. نحوه واکنش مناسب در این شرایط شامل اقدامات مختلفی است که باید انجام شود. با انجام این اقدامات می توانید شرایط ایجاد شده را بهتر مدیریت کرده و سریع تر از آسانسور خارج شوید. در ادامه این نکات و اقدامات را مورد بررسی قرار داده ایم.
نکات و اقدامات لازم هنگام گیر کردن در آسانسور
- آرامش خود را حفظ کنید
زمانی که آسانسور ناگهان در بین طبقات متوقف میشود، اولین و مهم ترین قدم آن است که آرامش خود را حفظ کنید. وحشت و اضطراب می تواند وضعیت را بدتر کرده و اقدام مناسب شما را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین در این شرایط نفس عمیق کشیده و به خود یادآوری کنید که آسانسورها با مکانیزم های ایمنی طراحی شده اند. در این خصوص باید بدانید بیشتر آسانسورهای مدرن مجهز به سیستم های اضطراری هستند که ایمنی افراد را در حین انتظار برای رسیدن کمک حفظ می کنند. ممکن است مسافران دیگری نیز همراه شما باشند و حفظ آرامش می تواند احساس امنیت بیشتری برای همه ایجاد کند. توانایی تان در حفظ آرامش نه تنها به شما در تحمل این شرایط کمک میکند؛ بلکه به دیگرانی که ممکن است نگران باشند، آرامش می بخشد.
- منبع نور را پیدا کنید
اگر در آسانسور گیر کرده اید، اولین قدم پیدا کردن منبع نور است. بیشتر آسانسورها به چراغ های اضطراری مجهز هستند که هنگام قطع برق فعال می شوند. این چراغ ها می توانند حس امنیت را به شما بدهند و به شما کمک کنند تا وضعیت خود را ارزیابی کنید. اگر چراغ های اضطراری، کم نور یا غیر قابل استفاده هستند، سعی کرده آرامش خود را حفظ و انرژی تان را ذخیره کنید. می توانید از چراغ قوه گوشی خود نیز برای روشن کردن محیط استفاده کنید. روشن نگه داشتن محیط به شما کمک میکند کم تر گیج شوید و بتوانید به دنبال هرگونه دکمه اضطراری یا دستگاه های ارتباطی باشید.
- از دکمه زنگ استفاده کنید
اگر در آسانسور گرفتار شدید، فوراً از دکمه زنگ یا سیستم ارتباطی موجود در کابین استفاده کنید. این دکمه به طور خاص برای اطلاع رسانی به پرسنل ساختمان یا خدمات اضطراری طراحی شده است که در شرایط اضطراری نیاز به کمک دارید. به این منظور دکمه را محکم فشار داده و اطمینان حاصل کنید که فعال شده است. اگر آسانسور شما فاقد دکمه زنگ است، به دنبال تلفن یا سیستم ارتباطی برای اطلاع رسانی درباره وضعیت خود باشید. از فشار دادن مکرر دکمه زنگ خودداری کنید، زیرا این کار می تواند منجر به سردرگمی سیستم درباره فوریت وضعیت شما شود.
- باتری گوشی خود را هدر ندهید
در شرایط محبوس شدن در آسانسور، مدیریت باتری گوشی بسیار مهم است. ممکن است در این شرایط برای کاستن از ترس و اضطراب، از گوشی خود برای سرگرمی یا مرور شبکه های اجتماعی استفاده کنید. این کار میتواند باتری شما را سریعاً خالی کند. در عوض، از گوشی خود برای ارتباطات ضروری مانند تماس برای کمک یا ارسال پیام به کسی که می تواند پرسنل مربوطه را مطلع کند، استفاده کنید. اگر شارژر قابل حمل دارید، آن را در دسترس نگه دارید تا در مواقع اضطراری استفاده کنید.
- با آتش نشانی تماس بگیرید
پس از این که ایمنی خود را به هنگام گیر کردن در آسانسور فراهم کرده و وضعیت خود را ارزیابی کردید، برای درخواست کمک با آتش نشانی تماس بگیرید. زیرا آتش نشانی معمولا برای نجات افراد از آسانسورها تجهیزات مناسب را دارد و به سرعت به وضعیت های اضطراری پاسخ می دهد. هنگام تماس با آتش نشانی، اطلاعات دقیقی درباره مکان خود یا هر گونه جزئیات مرتبط با وضعیت آسانسور ارائه دهید. همچنین تا زمان رسیدن کمک، گوشی خود را آماده نگاه دارید. زیرا ممکن است پرسنل آتش نشانی سوالات دیگری از شما پرسیده و دستورالعمل های اضافی به شما ارائه دهند.
- سعی نکنید درب ها را باز کنید
چنانچه در آسانسور گیر کردید، سعی نکنید با فشار دست ها، درب های آن را باز کنید. تلاش برای باز کردن آن ها میتواند منجر به آسیب جدی به شما و ایجاد حوادث بیشتر شود. آسانسورها طوری طراحی شده که از باز شدن درب ها تا زمانی که در طبقات به شکل صحیح توقف نکرده اند، جلوگیری می کنند تا ایمنی مسافران حفظ شود. باز کردن درب ها با فشار دست ها ممکن است شما را در معرض خطرات جدی همانند سقوط به چاه آسانسور یا گیر افتادن در قسمت های متحرک آسانسور کند. به جای تلاش برای باز کردن درب ها و فرار از آسانسور، در داخل کابین بمانید تا کمک های اضطراری برسد. اگر فرد یا افراد دیگری در کابین وجود دارند، این نکته را به آن ها گوشزد کنید تا از تصمیمات عجولانه ای که می تواند ایمنی همه را به خطر بیندازد، خودداری کنند.
- وضعیت خود را اطلاع دهید
اگر دسترسی به تلفن یا سیستم ارتباطی در داخل آسانسور دارید، وضعیت خود را به طور واضح و آرام به افراد دیگر اطلاع دهید. اطلاعات اساسی همانند موقعیت (نام ساختمان و شماره طبقه) را ارائه داده و ذکر کنید که در آسانسور گرفتار شده اید. اگر مسافران دیگری با شما هستند، آنها را از برنامه ارتباطی خود مطلع کنید تا همگی هماهنگ باشند. اگر نتوانستید با کسی از طریق تلفن تماس بگیرید، با ضربه زدن روی دیوارها یا فریاد زدن به صورت گاه به گاه ایجاد صدا کنید؛ این کار ممکن است توجه افرادی را جلب کند که می توانند به شما برای نجات از این وضعیت کمک کنند. هر چه برقراری ارتباط واضح تر باشد، افراد دیگر و خدمات اضطراری می توانند سریع تر شما را پیدا کرده و به کمک تان بشتابند.
- انرژی خود را صرفه جویی کنید
در حین انتظار برای رسیدن کمک، بهتر است در مصرف انرژی خود صرفه جویی کنید. بسته به این که چقدر طول می کشد تا کمک برسد، نشستن یا تکیه دادن به دیوار می تواند از خستگی و استرس تان جلوگیری کند. از انجام حرکات غیر ضروری یا تلاش بیش از حد برای رهایی از وضعیت ایجاد شده خودداری کنید؛ به جای آن روی تنفس عمیق و حفظ آرامش تمرکز کنید. اگر نشستن تان با ایمنی و راحتی همراه باشد، می تواند اضطراب تان را تا زمانی که پرسنل امدادگر برسند، کاهش دهد. همچنین حفظ آب بدن در این شرایط مهم است؛ بنابراین اگر آب به همراه دارید، در حین انتظار برای رسیدن کمک، کمی از آن بنوشید.
- به دیگران کمک کنید آرام بمانند
اگر مسافران دیگری با شما در آسانسور هستند، به آن ها کمک کنید آرام بمانند. آن ها را مطمئن کنید که کمک در راه است و اگر نگران یا مضطرب هستند، تشویق شان کنید تا نفس عمیق بکشند. گفت و گوی آرام می تواند توجه آنها را از وضعیت استرس زا منحرف کرده و حس همبستگی بین کسانی که کنار هم گرفتار شده اند را ایجاد کند. صحبت کردن درباره تجربیات مثبت یا موضوعات غیر اضطرابی می تواند فضایی آرام تر ایجاد کند تا منتظر رسیدن کمک باشید.
- در کف کابین بنشینید
به هنگام گیر کردن در آسانسور، نشستن در کف کابین می تواند اقدام عاقلانه ای باشد. این حالت به شما کمک می کند انرژی تان را ذخیره کرده و اضطراب خود را کاهش دهید؛ همچنین این کار به شما امکان آن را می دهد تا عضلات خود را شل کرده و از خستگی تان جلوگیری کنید. در هنگامی که منتظر رسیدن کمک هستید. حتماً یک نقطه راحت در کنار یکی از دیواره های کابین پیدا کنید تا از پشتیبانی و تکیه گاه برخوردار شوید. نشستن همچنین می تواند حس عادی بودن را در یک وضعیت استرس زا ایجاد کند. به خاطر داشته باشید که باید نسبت به محیط اطراف خود آگاه بوده و به هر صدایی گوش دهید؛ زیرا صداها می تواند نشان دهنده رسیدن کمک باشد.
- به دقت از دستورالعمل های امدادگران پیروی کنید
هنگامی که در آسانسور گیر کرده اید، رعایت دستورالعمل های ارائه شده توسط امدادگران بسیار مهم است. این افراد آموزش دیده اند تا چنین موقعیت هایی را مدیریت کنند؛ بنابراین شما را در فرایند نجات از این شرایط و تامین ایمنی راهنمایی خواهند کرد. امدادگران دستورالعمل های خاصی بر اساس شرایط پیش آمده ارائه می دهند. همواره توصیه های آن ها را بر هر گونه واکنش غیر عاقلانه و غیر منطقی ترجیح دهید.
- از پریدن به بالا و پایین خودداری کنید
به هنگام گیر کردن در آسانسور از پریدن به بالا و پایین و انجام حرکات شدید خودداری کنید؛ زیرا چنین کارهایی نه تنها می تواند روی مکانیزم های حرکتی آسانسور فشار وارد کند، بلکه خطر آسیب دیدگی را نیز در صورت حرکت غیر منتظره آسانسور افزایش می دهد. به جای تلاش برای ایجاد حرکت و سروصدا با پریدن به بالا و پایین، آرام و ساکت بنشینید. این روش به حفظ ایمنی شما و ساختار سیستم آسانسور تا رسیدن امدادگران کمک می کند.
در پایان…
گرفتار شدن در آسانسور وضعیت ناخوشایند و ناراحت کننده ای است. اما دانستن اقدامات مناسب و عمل کردن به آن ها در این شرایط در حفظ ایمنی همه افراد و رفع سریع تر مشکل، مساله ای بسیار ضروری است. با حفظ آرامش، استفاده هوشمندانه از سیستم های ارتباطی موجود و پرهیز از رفتارهای پرخطر، افراد می توانند این وضعیت چالش برانگیز را به طور موثر مدیریت کنند تا زمانی که پرسنل امدادگر برای نجات آن ها برسند.