اینترنت اشیا در صنعت آسانسور؛
از آنچه فکر می کنید به شما نزدیک تر است
اینترنت اشیاء پدیدهای فراتر از اتصال سادهی بین دو دستگاه یا سیستم است و موجب میشود فرصتهای بسیاری برای ایجاد محصولات و سرویسهای جدید به وجود آید.
طبق نظرسنجی forbes insights : کسب و کارها فرصتهای جدید مثل نگهداری پیشگیرانه، ارتقاء خودکار محصولات یا بهروزرسانی آنها و ردیابی دارایی را تجربه کردهاند. اطلاعاتی که سنسورهای تعبیه شده در سیستمهای تولید، خطوط مونتاژ، انبارها و وسایل نقلیه تولید میکنند، به مدیران کمک میکند تا از چگونگی جریان کار آگاه شده، بر محصولاتشان نظارت داشته و عملکرد محصولات خود را بهبود بخشند. دادههای زیادی بین مراکز داده، سیستمهای تولید، سنسورها و سیستمهای اینترنت اشیاء جابهجا میشود، این اطلاعات لحظهای، به شرکتها کمک میکند بینش عمیقتری از بهرهوری و عملکرد سیستمها و فرآیندهایشان داشته باشند، و این فرصتی برای نوآوری و رشد خواهد بود.
سیستم نظارت بر آسانسور بر اساس اینترنت
به کمک این تکنولوژی برنامه ها و دستگاههای مختلف قادرند تا به وسیله اتصال اینترنت با یکدیگر و حتی انسان تعامل و تبادل اطلاعاتی داشته باشند و حتی میتوانند صحبت کنند. برای مثال میتوان به یخچالهای هوشمند که به اینترنت متصل میشوند اشاره کرد که به شما موجودی و تاریخ انقضا مواد غذایی درون یخچال را اطلاع میدهد.
از این رو برای کاهش چنین حوادثی و بالا بردن ایمنی و امنیت در ساختمان ها استفاده از یک سیستم مراقبت و کنترل زنده بسیار ضروری و مهم به نظر می رسد. با گذشت زمان و بالا رفتن استانداردهای موجود در این تکنولوژی استفاده از شبکه جهانی اینترنت به جای شبکه های محلی و خواسته بسیاری از ، کنترل از راه دور این سیستم ها مدیران ارشد و برنامه ریزان کشوری شده است.
بخش خدمات پس از فروش آسانسور
در سیستمهای سنتی آسانسورها، ابزار کنترل و مراقبت زنده و از راه دور وجود ندارد و از این رو هنگامی که افراد در آسانسورها جابجا می شوند هنگام بروز حادثه، اطلاعات خبررسانی برای نجات از لایه های مختلفی منتقل می گردد. از این رو واحد نظارت و امنیت ، واحد نگهداری و … نمی توانند وضعیت به وجود آمده را فورا درک کنند و تاخیر زمانی قابل توجهی در رساندن نیروی کمکی به این نوع از سیستم ها مشاهده می شود.
یک سرویس مراقبتی جامع که برپایه اینترنت اشیا بنا شده است می تواند اطلاعات به وضعیت و موقعیت آسانسورها را به صورت زنده این بخشها گزارش دهد و به سرعت منجر به نجات و کمک رسانی به آسیب دیدگان حادثه گردد. پلتفرمی از ساختار شبکه جامع مانیتورینگ نمایش داده شده است.
مرکز رسیدگی و نگهداری، موقعیت آسانسورها را به صورت زنده رصد می کند و حرکت آنها را زیر نظر دارد و از آنجا که بیشتر خرابی ها و حوادث مربوط به آسانسورها بلافاصله قابل آدرس دهی نیست ، بسیاری از شرکت های نگهداری نمی توانند اطلاعات مربوط به سیستم را به صورت زنده دریافت کنند و به موقع تصمیم گیری نمایند. از این رو این سیستم راه حل اصولی برای سازمان ها و شرکت های نگهداری و تعمیرات می باشد.
تجهیز آسانسورها به اینترنت اشیا
با اینترنت اشیا، شهرهایی که نمایانگر تمدن هستند به شهرهای هوشمند تبدیل می شوند و زندگی برنامه ریزی تر شده ای را تجربه میکنند. در سیستم های ترافیکی شهرهای هوشمند برنامه هایی برای اندازه گیری فضای پارکینگ و میزان اشغال این پارکینگها وجود دارد. باز کردن سیستم موسیقی خانه از راه دور، کنترل روشنایی و پریز برق از راه دور و راه اندازی سیستم گرمایش خانه از دیگر قابلیت های سیستم اینترنت اشیا است.
در کشور ترکیه شهرداری بخش kartal استانبول اقدام به نصب فناوری اینترنت اشیا بر روی آسانسورهای خود کرده است. شهرداری Kartal ابتدا فناوری اشیاء (IoT) را در سیستم آسانسور بخش دولتی پیاده سازی کرده است.
بهطور مثال، KONE یک شرکت فنلاند در زمینه تعمیر و نگهداری آسانسور است. این شرکت بزرگ و جهانی دارای 52000 نیروی کاری است. این شرکت در رقابت با همتایان خود سعی دارید که با نوآوریهای تکنولوژی چهره جدیدی از خود را به نمایش بگذارد. قصد این شرکت این است که اینترنت اشیا (IoT) یا همان ««چیزنت» را با تکنولوژیهای سرویس و تعمیر و نگهداری آسانسور تلفیق کند. با اینترنت اشیا ماشینها ازطریق اینترنت باهم ارتباط برقرار میکنند و بههم بازخورد (فیدبک) میدهند.
KONE که میخواهد از پیشگامان اینترنت اشیا در صنعت آسانسور باشد با شرکت چندملیتی فناوری اطلاعات IBM Watson توافقنامهای امضا کرده است تا هوشمندی رایانه Watson را برای آسانسورها و بالابرهایش بهارمغان بیاورد. این سیستم کمک میکند که یک حلقه فیدبکی بین آسانسورهای یک ساختمان ایجاد شود و نظارت بر آسانسورها بسیار آسانتر صورت بگیرد. در حالی که در کشورهای درحالتوسعه مثل ایران هنوز بسیاری از مردم از ضرورت استاندارد ادواری آسانسور غافل هستند، این شرکتها با به کارگیری تکنولوژیهای نوین، ایمنسازی و رعایت استانداردها را به دقیقترین شیوهها بررسی می کنند.
ThyssenKrupt نیز که یکی از شرکتهای بزرگ شناخته شده در صنعت ساخت و نگهداری آسانسور است، سع دارد که تجربه مدرنی برای تعمیر آسانسور ایجاد کند. سیستم هوشمند این شرکت با کمک اینترنت اشیای مایکروسافت با نام Azure، دادههای مربوط به آسانسورها، مانند دمای موتورها، تنظیم بودن شفتها، سرعت کابلها و غیره را دریافت و به شرکت ارسال میکند. به این ترتیب، امکان تجزیهوتحلیلِ بلادرنگ آسانسورها در سطح جهانی ممکن میشود. بهعلاوه مهندسان و سرویسکاران ارشد میتوانند با سرویسکارانی که در محل آسانسورها هستند ارتباط تصویری و صوتی برقرار کنند.
شیندلر از قدیمیترین و بزرگترین شرکتهای صنعت آسانسور است که قبل از سال 57 در ایران نیز شعبه داشته است. شیندلر نیز از اینترنت اشیا غافل نمانده و چیزنت را برای راهاندازی و نگهداری آسانسورها بدون دخالت یا تعامل انسانی بهکار گرفته است. با استفاده از این پلتفرم، شیندلر میتواند دادههای حسگرها (سنسورها) را بررسی کند و مهندسان با بررسی کلاندادههایی (Big Data) که از شبکه عظیم آسانسورها و بالابرهای شیندلر در سطح جهان جمعآوری میشود، هرگونه مشکل احتمالی را قبل از وقوع آن شناسایی میکنند؛ یعنی قبل از اینکه کار به تعمیر آسانسور بکشد، وضعیت آسانسورها با دقت نظارت میشود.
Otis رقیب قدیمی شیندلر نیز از قافله فناوری اینترنت اشیا عقب نمانده است. اوتیس که اکنون 2 میلیون آسانسور را نگهداری میکند، به امید بهبود تجربه مشتری، سعی دارد که شبکه اینترنت اشیای خود را با نام OtisOne توسعه بدهد. حسگرها در آسانسورها نصب میشوند و به مایکروسافت و پلتفرم ابری Azure متصل میشوند؛ به این ترتیب، مهندسان و مدیران اوتیس قبل از اینکه خرابی رخ بدهد، هشدار میدهند که آسانسور به تعمیر نیاز پیدا خواهد کرد.
اینکه صنعت آسانسور ایران چقدر تکنولوژیهای نوین را بهکار خواهد گرفت بسته به این است که چقدر صنعتگران به تکنولوژی اجازه ورود در صنعت را بدهند و به ورود آن مشتاق باشند.
یکی از موضوعات مورد علاقه من برای مطالعه ، سیستم ها و نگرش سیستمی هست .تفکر و نگرشی که می تونه فرهنگ و ساختار ایجاد کنه . بعضی ها تاکید دارند با کارهایی مثل آموزش خیلی از مسائل موجود قابل حل میشه. اما بدون شک ساختارهای دیگه ای هم نیازه تا یه فرهنگ درست بشه.مثلا تو خیلی از کشورها که اونها رو بافرهنگ قلمداد می کنیم اگه مثلا تو برخورد با ماشین آمبولانس کوتاهی کنند 300 یورو جریمه میشند و امتیاز منفی می گیرند و ماها از رانندگی محروم و حتی بازداشت میشند . یکی از موضوعات جذاب و قابل تامل در نگرش و فکر سیستمی وجود داره آرکیتایپ ها یا همون الگوهای اساسی سیستمی هست که به افراد کمک میکنه تا نسبت به مسایل پیرامون خودشون درک بهتری داشته باشند و بتونند علل ریشه ای بعضی مسایل رو پیدا کنند .تو این دنیایی که تغییرات فزاینده زیادی در حال وقوع هست، یکی از کارهای بسیار سخت ؛تغییرات مدل های آموخته شده ذهنی ماست . چون اگه با همون نگاه سابق فکر کنیم و تصمیم بگیریم و اقدامی انجام بدیم، بدون شک با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد .در موضوعات مختلف، اینکه مرز سیستم مورد نظر ما کجاست، در تصمیمات و اقداماتمون تاثیر خواهد گذاشت.برای مثال در موضوعی مثل استفاده کردن از مواد غذایی سلف سرویس در رستورانها و یا هتل ها
بعضی ها میگند من پول دادم و هرچقدر دوست داشته باشم می تونم بر دارم و بخورم و اصلا برام مهم نیست که اسراف کنم و اضافه اون روی میز و بشقاب ها بمونه و واسه یدونه خیار هم یه پیش دستی جدا برمیدارم چون پول اش رو دادم. عده ای دیگه میگند نه سرو می کنیم ، ولی بیشتر از حجم ای که به طور معمول می خوریم، استفاده می کنیم ولی همش رو می خوریم. حیفه پولش رو دادیم . عده ای هم می گند به میزان مصرف معمول ولی با تنوع و مقدار کم و بدون اسراف
دو تا نگاه اول و دوم نگاه محدود به محیط پیرامونمون هست . مساله ای که قسمتی از سیستم رو راضی (خودمون) ولی قسمت های دیگر سیستم رو ناراضی و معیوب کرده….اینجاست که پای تفکر سیستمی میاد وسط و میشنه به عواقب و آثار کارها و اقدمات ما فکر می کنه .شکی نیست که ما مردم ایران افراد مصرف گرا و اسراف گری هستیم ولی اینگونه تفکر ریشه در همون الگوهای ذهنی ست که به ما آموزش دادند و باعث شده یخورده متفاوت تر از مردم کشورهای متمدن تر رفتار کنیم . این تفاوت بارز در هتل های خارج از کشور بخصوص در ترکیه و کشورهای عربی مثل دوبی که مقصد سفرهای گردشگری ایرانی هاست بیشتر به چشم می خوره. تو این هتل ها شما یک خارجی متمدن پیدا نخواهید کرد که از چندین بشقاب و ظروف اضافه برای سرو صبحانه سلف سرویس استفاده کنه. بلکه یک بشقابی بر میداره ، چیزاییکه می خواد بخوره رو سرو می کنه و بعد از تموم شدن اون دوباره اقدام به شارژش می کنه . تفاوت ما ایرانی ها همونطور که از عکس ها پیداست، القاء نگاه خودخواهانه و اسراف گرایانه ماست و داره فرهنگی رو به کودکانمون آموزش میده که در آینده اونها رو فردی متوقع، خودخواه،مصرف گرا و بی تفاوت نسبت مسائل پیرامون خودشون خواهیم یافت .هر کدوم از ماها یه جزء ازین جامعه ای هستیم که بصورت هدفدار باهم در تعامل اند. هر رفتار و حرکت اشتباه ما می تونه انبوهی از مشکلات ببار بیاره که آینده فرزند خودمون به خطر بندازه .درست که این وظیفه هدایت کننده سیستم کل هست که آموزش بده باید چیکار کنیم .ولی بیاید مثل گل نیلوفر آبی باشیم که وسط این باتلاق پر از لجن شده ایران ، بهترین خودمون باشیم تا حداقل ما بتونیم نسل درستی رو تحویل آینده بدیم .