در این مطلب میخواهیم با آسانسور کششی گیربکسی آشنا شویم و ویژگی های آن را بررسی کنیم.
تصور کنید قرار است یک ساختمان ده طبقه را از طریق پله بالا بروید، تا طبقه ی چندم میتوانید بدون خستگی بالا بروید؟ آیا زانوهایتان تحمل این همه پله را خواهد داشت؟ قطعا فکر کردن به این موضوع نیز باعث خستگی شما میشود اما چون قصد داریم در مورد اهمیت آسانسورها بنویسیم لازم است به آن اشاره کنیم. آسانسورها در انواع مختلف ساخته شده اند تا شما مجبور نباشید ساختمان های مرتفع را با پله طی کنید، امروزه ارزش ساختمان های چند طبقه بدون وجود آسانسور زیر سوال میرود. در مطالب قبلی آسانسورهای مختلف را بررسی کردیم و در این مطلب قصد داریم در مورد ویژگی ها و مزایای آسانسور کششی گیربکسی اطلاعات لازم را در اختیار خوانددگان این مطلب قرار دهیم، لطفا تا پایان مطلب ما را همراهی کنید.
آسانسور کششی گیربکسی
آسانسورها بر اساس سیستم و مکانیسم به دو دسته ی هیدرولیکی و کششی تقسیم میشوند و آسانسورهای کششی گیربکسی و بدون گیربکس دو نوع از آسانسورهای کششی هستند؛ البته آسانسورهایی که برای جابجایی بار و یا افراد کم توان طراحی میشوند با نام بالابر شناخته میشوند.
در گذشته برای جابجایی بارها و مصالح ساختمانی از تجهیزاتی شبیه به آسانسورهای کششی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد استفاده میشد، پس از آن به فکر جابجایی اجسام با استفاده از نیروی بخار آب افتادند و همین ایده باعث شد که آسانسورهای هیدرولیکی ساخته شوند، البته در آسانسورهای هیدرولیکی به جای بخار آب به کمک فشار روغن جابجایی صورت میگیرد.
در نهایت آسانسورهای کششی گیربکسی که موضوع بحث ما هستند با استفاده از نیروی اصطکاکی که بین سیم بکسل و قرقره به وجود می آید ساخته شدند. این نیروی کشش باعث جابجایی کابین بین طبقات میشود. به بیان ساده تر سیم بکسل از یک سو به کابین و از سمت دیگر به وزنه تعادل متصل است و بین این دو یک قرقره قرار داده شده است. مکانیسم حرکت کابین بر اساس به تعادل رسیدن وزنه و کابین با استفاده از یک نیروی خارجی است. در گذشته این نیروی خارجی بصورت دستی تامین میشد اما با پیشرفت تکنولوژی استفاده از نیروی برق جایگزین نیروی دست شد و امروزه یک سر قرقره به موتور الکتریکی و یک سر آن رابط بین کابین و وزنه تعادل است و ریل های مخصوصی که برای کابین و وزنه در نظر گرفته شده اند امکان حرکت آن ها به صورت عمودی را فراهم میکند.
گیربکس آسانسور چیست؟
گیربکس به طور کلی به دستگاهی گفته می شود که نقش واسط بین موتور محرکه و مصرف کننده نیرو را ایفا می کند. با استفاده از گیربکس می توان گشتاور و سرعت آن را تنظیم کرد. در واقع با این دستگاه می توان نوعی انعطاف را در میزان نیروی موتور ایجاد کرد.
گیربکس آسانسور نوعی دستگاه مکانیکی است که نقش آن تبدیل سرعت و قدرت بالای موتور به مقادیر پایین تر است. به این صورت که موتور آسانسور نیروی تولید شده را به شافت ورودی گیربکس منتقل می کند. در آن جا چرخ دنده های گیربکس میزان قدرت و سرعت حرکت دورانی موتور را کنترل کرده و آن را با سرعت پایین تری به شافت خروجی انتقال می دهند. پس از انتقال نیرو از شافت خروجی به فلکه گیربکس، سیم بکسل ها هم با سرعت مشخصی حرکت کرده و کابین را جابجا می کند.
آسانسور گیربکسی
آسانسور گیربکسی در واقع یکی از انواع آسانسورهای کششی محسوب می شود. در این نوع آسانسورها، قدرت موتور به وسیله گیربکس یا چرخ دنده کنترل و تنظیم می شود. موتور این نوع آسانسورها حجم بزرگی داشته و برای راه اندازی آن نیاز به ایجاد موتورخانه وجود دارد. آسانسور گیربکسی را می توان متداول ترین نوع آسانسور دانست که البته نسبت به آسانسورهای دیگر از جمله آسانسور گیرلس قدمت بیشتری دارد. ظرفیت این نوع آسانسورها به حدود 500 کیلوگرم هم می رسد. حداکثر میزان سرعتی که آسانسور گیربکسی می تواند داشته باشد، به حدود 150 متر در دقیقه می رسد. مصرف انرژی در این نوع آسانسورها نسبتا بالاتر است و موتور آن ها هم به هنگام کار کردن سر و صدای بیشتری از خود تولید می کند.
موتور آسانسور گیربکس دار
موتور آسانسور گیربکس دار را می توان مهم ترین قسمت این نوع آسانسورها دانست. طراحی و تولید موتور آسانسور گیربکس دار به نحوی است که نیروی تولید شده در آن ابتدا به جعبه دنده یا گیربکس منتقل می شود. این نوع موتورها در دو نوع تک سرعته و دو سرعته ساخته می شود. قسمت های موتور آسانسور گیربکس دار شامل الکتروموتور، جعبه دنده یا گیربکس، فلکه کششی و ترمز الکتریکی است. روتور و استاتور هم در داخل الکتروموتور قرار دارند. به این صورت که سیم پیچ درون الکتروموتور نقش استاتور و محور هم نقش روتور را ایفا میکند. با ایجاد مغناطیس در داخل الکتروموتور، روتور به چرخش درآمده و باعث به گردش درآمدن میله ای می شود که یک طرف آن در داخل گیربکس قرار دارد.
آسانسور گیربکسی
آسانسور گیربکسی از جمله رایجترین و پرکاربردترین نوع آسانسور است که در آن برای کنترل و تنظیم سرعت از گیربکس استفاده می شود. در واقع گیربکس در این آسانسورها نقش کاهنده نیرو را هم ایفا کرده و قدرت بالای موتور را کاهش داده و تنظیم می کند. هزینه خرید این نوع آسانسورها نسبت به مدل های گیرلس کم تر است و به همین دلیل کاربردهای بیشتری هم دارند. در آسانسورهای گیربکسی به دلیل برخورداری از دستگاه اینورتر، حرکت و توقف کابین کنترل و تنظیم می شود. در این شرایط، کابین آسانسور به هنگام بالا یا پایین رفتن، حرکت نرم و روانی خواهد داشت. به دلیل آن که موتور آسانسورهای گیربکسی حجم بزرگی دارد، برای راه اندازی آسانسور، نیاز به ساخت موتورخانه وجود دارد.
آسانسور کششی انواع مختلفی دارد که در ادامه میخواهیم آسانسور کششی گیربکسی را بررسی کنیم.
آسانسور کششی گیربکسی همانطور که از اسمش نیز پیداست دارای گیربکسی است که به موتور متصل است و با کمک چرخ سیم بکسل آن را به حرکت در می آورند و به دلیل سرعت خوبی که دارند معمولا برای ساختمان های مرتفع کاربردی تر از آسانسورهای گیرلس هستند. سرعت آسانسورکششی گیربکسی بین 1.7 تا 2.5 متر بر ثانیه است و برای ساختمان های با ارتفاع 76 متر مناسب هستند. ظرفیت آسانسور کششی گیربکسی تا 13600 کیلوگرم است و همچنین میتوان به مهم ترین مزیت آسانسور کششی گیربکسی یعنی هزینه ی پایین نصب اشاره کرد.
دلیل استفاده از وزنه ی تعادل در آسانسور کششی گیربکسی چیست؟
شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که ضرورت قرار دادن وزنه ی تعادل در آسانسورهای کششی چیست؟ دلیل آن صرفه جویی در انرژی است زیرا اگر این وزنه ها نبودند برای جابجایی کابین باید از موتورهای الکتریکی قدرتمند استفاده میشد اما وزنه ی تعادل این انرژی را تامین میکند و نیازی موتورهای قدرتمند نخواهد بود.
حال میخواهیم بدانیم این وزنه ی تعادل چقدر وزن دارد؟ وزن وزنه ی تعادل بر اساس وزن کابین و نصف ظرفیت کابین است. برای مثال اگر ظرفیت کابین 900 کیلوگرم باشد وزن وزنه ی تعادل باید به اندازه ی 450 کیلوگرم به اضافه ی وزن کابین باشد تا بتواند انرژی لازم برای حرکت آن را فراهم کند.
مزایا و معایب آسانسور کششی گیربکسی
مزایا:
- سرعت بالای این آسانسورها نسبت به آسانسورهای هیدرولیکی مهم ترین مزیت آن است.
- این نوع آسانسورها بسیار نرم و روان حرکت میکنند به خصوص زمانی که به سیستم درایو مجهز باشند.
- میتوان سرعت حرکت آسانسور را بر اساس ارتفاع ساختمان تنظیم کرد.
- سیستم فرمان این نوع آسانسورها بسیار ساده است.
- قطعات یدکی این نوع آسانسورها را میتوان به راحتی تهیه کرد.
معایب:
- در صورتی که آسانسور دچار ایراد شود دسترسی به بخش های داخلی آسانسور برای تعمیر و نگهداری سخت خواهد بود.
- هزینه اولیه این نوع آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای هیدرولیکی بالاتر است زیرا قطعات زیادی (حدودا 60 قطعه) برای ساخت این نوع آسانسورها به کار رفته است.
- مصرف انرژی این نوع آسانسورها بالا است.
- این نوع آسانسورها برای نصب احتیاج به فضای زیادی دارند، ممکن است همه ی ساختمان ها چنین فضایی در اختیار نداشته باشند.
- نصب و راه اندازی آسانسورهای کششی کار سخت و تخصصی است و باید آن را تنها به شرکت های معتبر سپرد.
- در صورت قطع برق و یا اختلال در عملکرد این نوع آسانسورها نمی توان مسافران را به راحتی از کابین خارج کرد، این کار را باید به تکنسین های حرفه ای سپرد زیرا دانش و مهارت زیادی لازم است.
کاربرد آسانسور کششی گیربکسی
برای سازه هایی که در عمق زمین ساخته میشوند مناسب ترین انتخاب آسانسور کششی است همچنین برای ساختمان های بلند مثل برج ها نیز کاربردی است. اما در صورتی که ساختمان مورد نظر تعداد طبقات زیادی ندارد میتوان از آسانسورهای هیدرولیکی استفاده کرد.
اجزا آسانسور کششی گیربکسی
- تابلو فرمان
- موتور
- سیم بکسل
- گاورنر
- کابین و در های کابین
- ورودی طبقه آسانسور
- قاب وزنه و ضربه گیر آن
- پاراشوت
- ضربه گیر کابین
- فلکه وزنه
- برد سردر
- کفشک راهنما
- ریل راهنمای کابین
- کابل های تراولینگ
- فلکه گاورنر ته چاه
- ریل راهنمای قاب وزنه
خرید آسانسور کششی
به عنوان سخن پایانی قصد داریم یکی از معتبرترین و بهترین شرکت های طراحی و تولید انواع آسانسور کششی گیربکسی را به شما معرفی کنیم، شرکت هیرو آسانسور یکی از با سابقه ترین شرکت ها در زمینه ی طراحی و تولید انواع آسانسور با بالاترین کیفیت و بر اساس استانداردهای روز دنیاست. در صورتی که قصد خرید آسانسور دارید به شما توصیه میکنیم هیرو آسانسور را انتخاب کنید زیرا همه ی آسانسورهای تولید شده توسط این مجموعه از بالاترین سطح ایمنی و کیفیت برخوردار هستند و همچنین این شرکت ازلحاظ خدمات پس از فروش توانسته است رضایت حداکثری مشتریان را جلب کند. در صورت بروز هر گونه مشکل برای آسانسور خریداری شده از شرکت پس از اولین تماس با هیرو آسانسور، تکنسین های فنی و متخصص در کمتر از 40 دقیقه به محل اعزام میشوند و به حل مشکل به وجود آمده برای آسانسور میپردازند. علاوه بر این ها قیمت محصولات تولید شده توسط هیرو آسانسور با توجه به کیفیت آن ها قابل قبول و مناسب است.